NY.

Jag satt och läste lite i Anders trädgårdsblogg om ett projekt som genomförts att göra park av ett gammalt järnvägsspår och tänkte att det får jag sätta upp på min "att se i NY nästa gång"-lista. Om man besöker NY så behöver man nämligen en sån lista, och för varje besök så känns det som att listan bara blir längre och längre... Hur som helst så fick detta mig att komma på idén att göra en lista av saker jag faktiskt sett som jag tycker att andra borde prova på om de får chansen att åka över. Det är nämligen lätt att fastna på Manhattan och missa det bästa om man inte har lite mod i magen och tar sig ut till stadens andra burroughs. Här kommer några av mina favoriter:

- Prospect park (Brooklyn)
Ett mindre turistigt alternativ till Central park är denna stora park med mängder av gamla stora träd, fina gångstigar, perfekta picknickplatser och en vacker sjö. Så här fint var det där på våren när körsbärsträden blommade för fullt.










- Williamsburg (Brooklyn)
Även känt som New Yorks "hipster-mecka". Hit flyttar designers, musiker och européer. När man kommer dit så förstår man varför. Här råder européisk cafékultur och det finns massor av små spännande klubbar och ateljéer. Som med de flesta "konstnärsområden" i större städer så kommer väl detta snart vara förbi med stigande hyror och lyxigare restauranger och affärer som flyttar in, men än så länge vimlar det av roliga second hand butiker och spännande klädstilar. Lyckas du ta dig upp på något av taken i den här delen av staden kan du få en superfin utsikt över manhattan eller ramla in på en photo shoot med modeller och rosa ballonger.













- Jackson heights (runt 82nd street, Queens)
Jag hade antagligen aldrig hamnat i den här delen av stan om det inte vore för att min kompis Lyuba bodde här (och jag bodde hemma hos henne). Jackson heights är latinokvarter där huvudspråket är spanska på gatorna och folk som mig (ynka 162cm långa) kan känna sig som jättar. Här lever alla under t-bane spåret och den mexikanska cuisinen hägrar. Ett stort plus med att äta här är att det är ganska mycket billigare än på Manhattan och det finns ett större utbud galna maträtter. Går man några kvarter bort så hamnar man i den indiska delen av Queens där bufféerna är kryddstarka och affärerna fulla av saris.









- East village (Greenwich village, Manhattan)
Manhattans forna konstnärsområde som blivit för dyrt för konstnärer att bo i. Dock finns en del av kulturliv, roliga affärer och livejazz på gatan kvar här som kan vara väl värt ett besök. Här hittar du även en massa restauranger pubar och uteställen i en billigare prisklass än meat packing district. Strosa omkring här ett tag så lovar jag att du kan hitta nått trevligt inom 5 minuter.




















- Brighton beach (Coney island, Brooklyn)
Hem till största delen av New Yorks ryska befolkning och stadens längsta sandstrand. Längs med vattnet kan du promenera på "boardwalken" & titta på små tanter i solhattar eller köpa spunnet socker på det kända nöjesfältet. Bara en gata bort har alla butiker ryska skyltar och affärsutbudet är anpassat därefter. Kanske inte de bästa shoppingstråken, men definitivt värt ett besök för lite people watching eller för att vara omgiven av folk som pratar ryska.
















- Dumpling brunch (China town, Manhattan)
China town kan verkligen vara ett turistnäste av svettiga gubbar och souvenirer, men om man vet var man ska leta finns det små guldgruvor. Något som den kinesiska befolkningen i china town gör är att gå och äta dumpling brunch på lördagar och det finns en fantastisk restaurang för det. Kristallkronor, kineser och små vagnar fullpackade med olika dumpling korgar. Du får ett stämpelkort där de stämplar i vad du plockat åt dig, och så betalar du för det när du går hem. Det kan vara lite svårt att kommunicera med de små tanterna, så kanske ingen höjdare för allergiker, men både billigt gott och roligt!













Såklart finns det mängder fler saker att göra i det stora äpplet, men kom ihåg att ta en tugga i taget och bli inte stressad om du inte hinner med allt du vill. Planera för nästa besök istället ;)

1 kommentar:

люба sa...

ah!! i'm so happy to have rediscovered your blog. but, damn, it's hard to read all about my favorite places in new york while hungry and trapped inside for a month in the fucking ukraine...ahhh!! all your favorite neighborhoods are mine too:) i should read this again when i'm trying to decide where to be in august--would serve me some good. i'm glad we hopped around these places on two healthy feet together!